Založ si blog

Breivik VS. Holmes alebo Divoký západ VS. Zem Thora

V prvom rade, tento článok nie je obhajoba jednej, či druhej strany, skôr len pohľad tretej nezainteresovanej strany. Postupom času som sa naučil, že práve tam, kde sa dvaja hádajú čo je za rohom, tam práve tretí, čo si chvíľku počká tak ako prvý, zbadá ako to vlastne za tým rohom vyzerá.

 

Ani nie je jeho cieľom, aby porovnával dvoch ľudí, ktorí sa rozhodli s nenávisťou a bolesťou presviedčať ľudí o tom, že ich pravda je tá väčšia. Od toho tu budú sociológovia a iní fundovaní páni.

Mňa skôr na týchto kauzách zarazilo, ako odlíšene funguje systém, a hlavne mentalita odlišných národov.  A ako si ľudia a vlády dokazujú svoje princípy aj za cenu vynechania zdravého a hlavne morálneho rozumu.

 

24. augusta 2012 Slovenské spravodajstvo a verejnosť obletela správa o vynesení rozsudku nad Andersom Behring Breivikom (33), ktorý za jeho trestný čin, ktorý vykonal v piatok 22. júla 2011

v centre Osla na ostrove Utöya pripravil o život 77 ľudí. V tábore sociálnodemokratickej mládeže, tento čin bol podľa neho vykonaný za účelom posolstva, aby sa Nórsky národ prebudil a začal sa zoberať podľa jeho subjektívneho pohľadu, otázkou najvážnejšieho problému novodobého Nórska. Imigračnou politikou a hlavne islamizáciou krajný. Tento fakt asi každý z nás pozná, keďže na neho bolo poukazované od začiatku procesu s obžalovaným. Táto tragická udalosť zasiahla do života mnohých ľudí ako rodine pozostalých, tak i celému Nórsku.

 

Presuňme sa však o viac ako rok, po zdĺhavom procese bol konečne vynesený rozsudok nad Andersom Breivikom (33). Rozhodol, verdikt bol jednomyseľný. Odsudzujeme ho na 21 rokov s minimom na 10 rokov väzenia. Som pevne presvedčený, že tento rozsudok šokoval nejedného Slováka, ktorý to sledoval. Prvá vec, ktorú si poviete, toto je jednoznačne nezmysel. A ako čerešničkou na torte bol nie samotný rozsudok, ale miesto odpykávania trestu. Breivik si bude trest odpykávať v luxusnej cele aj na Nórske pomery, k dispozícii bude mať vlastnú celu, pracovňu a fitnes centrum na trávenie voľného času. A aby som nezabudol, tak pracovňa bude vybavená počítačom a inými materiálmi, ale bez prístupu na internet pochopiteľné, veď nebudeme preháňať, si asi povedali. Samotný Breivik bol z rozsudku viac ako nadšený, keďže ho tým pádom súd uznal za svojprávneho, čím dokázal, že bol schopný sám za seba rozhodovať. Čím vlastne jeho názory a presvedčenia dostali neoficiálnu pečiatku, názory mentálne zdravého človeka. Ktorého jediným prehreškom je posunutý zmysel pre morálku a hodnotu ľudského života.

 

Presuňme sa teraz do trochu iného sveta. Sveta divokého západu, vážne neľudskej zdravotnej a sociálnej starostlivosti. 20. júla 2012 sa v Americkom meste Denver v štáte Colorado stalo niečo, čo asi nikto nečakal. Na dlho očakávanej filmovej premiére Batman: Dark Knight Rises po zhasnutí svetiel nastal masaker.  James Holmes, 24 ročný bývalý študent medicíny spustil v kinosále svoj vlastný prejav názorov. Zahynulo 12 ľudí, 58 utrpelo zranenia. Najmladšia obeť mala šesť rokov. Polícia strelca krátko po streľbe zadržala a previedla do väzby. Táto dráma šokovala neskutočné množstvo ľudí z rôznych spoločenských a sociálnych vrstiev. James Holmes si na seba vzal z časti podobizeň jedného zo záporných postáv z filmovej trilógie Batman. Joker, ktorého stvárnil zosnulý Austrálsky herec Heath Ledger. Holmesové vžitie sa do fiktívnej postavy neskončilo ani po skončení masakru. Dlho po incidente neprejavoval ľútosť nad činom a odmietal spolupracovať s políciou.

A do dnešného dňa je uzavretý vo svojom fiktívnom svete. Nehovoriac, že sa v oboch prípadoch dalo týmto udalostiam zabrániť, keďže obaja verejne hovorili o svojich plánoch, ako na sociálnych sieťach, tak na svojich blogoch. Ale táto téma je veľmi diskutabilná, keďže žijeme v dobe keď si človek verejne môže prejaviť svoj názor, príklad toho, že každá minca má dve strany.

 

Holmes prejavoval všetky príznaky psychicky narušeného jedinca, jeho narcistická osobnosť z neho kričala v každom jeho predošlom vyjadrení. Nehovoriac o tom, že sám Holmes trpel schizofréniou. Človek nemusí mať doktorát z psychológie, aby vedel, že tento chlapec trpí vážnymi duševnými poruchami. Dostávame sa k jadru veci, duševná porucha, či už ľahká alebo vážna je stále choroba, a chorí ľudia by sa mali liečiť, nie strieľať. Či inak ,,humánne odstrániť,, nie?

Nie som šovinista, nemám nič proti danému národu len preto, že je iný a odlišný, ale je mi od začiatku toho procesu jasné ako táto fraška dopadne. Spojene štáty americké majú v určitých veciach nekompromisnú politiku. A štát Colorado je jeden z mála štátov, kde je povolený trest smrti povolený. Takže je úplne jasné, ako sa tento opičí proces skončí.

Obžaloba taktiež stavia na kartu jeho dôkladného plánovania útoku, čím chcú dokázať jeho príčetnosť.  Takže to asi znamená, že každý kto si vie naplánovať ako prejde cez cestu a kúpi si nanuk je vlastne príčetný.

 

Každopádne po oznámení mierneho rozsudku nad Andersom Behring Breivikom som zostal chvíľku rozhorčený. Ale keď sa mi to celé rozležalo v hlave, tak som pochopil o čo vlastne Nórsku išlo, aj keď asi bolo treba čítať medzi riadkami. Nórsko nám ukázalo ako by sa mal zachovať, ako sa hovorí väčší človek. Aj za cenu, že tento verdikt bol mierny na tragický čin, ktorý tento násilný extrémista spáchal.

 

A hlavne na to poukázali aj rodiny obetí masakru na ostrove Utöya, práve tí, ktorí by mali žiadať trest ako sa vraví oko za oko povedali, že sú spokojní, ako celý proces skončil a už sa nechcú k tomu vracať. Veria, že táto udalosť ľudí spojí ako rozdelí. A  ľudia si viac uvedomia cenu ľudského života, či už ide o jedinca akejkoľvek národnosti, rasy alebo sexuálnej orientácii.

Nezostává nič iné, ako dúfať že sa nám v podobných situáciách ako spoločnosti podarí nájsť tú zlatú utopickú strednú cestu. A hlavne, aby sa nám podarilo podobným udalostiam predísť a začať sa k iným ľudom správať tak, ako by sme chceli, aby sa oni správali k nám…

 

Ukrižovanie reality

31.03.2013

Klamal by som, kedy by som sa považoval za ateistu, ale vždy som bol typ človeka, ktorému nič nesadlo na prvý krát . Hlavne som nepovažoval za svätú pravdu niečo, iba preto že to niekto povedal, alebo napísal . Ako človeku so správnym morálnym rebríčkom hodnôt a hlavne s triezvym a realistickým pohľadom na svet, mi už pekných pár rokov leží v žalúdku niekoľko [...]

Plť

27.03.2013

Noc, deň osud človeka je ako nočný sen Mám dojem ako by moja fantázia bola rieka Rieka plná nápadov po ktorej sa plavý drevená plť Cítim ju pod svojimi nohami noc za nocou Tá plť je tvrdá, surová plná triesok nasiaknutých mocou ktoré sa pri chybnom kroku zabodávajú do nôh Tá plť je iba nahá skutočnosť ľudskej mysle moje skutočne ja ktoré asi nikto iný [...]

Čím viac svetla, tým vidíme viac tmy

21.08.2012

Čim viac vidíme, tým je viac vidieť v akej temnej dobe žijeme, čím je doba jasnejšia tým viac vidíme tmu. Dnešný človek rád počúva niečo pozitívne, že je všetko tak ako má byť. Ja som mal vždy ten problém, že som veci nazýval správaným menom, aspoň som sa o to snažil. Preto viem že je veľmi ťažké prestať v tejto temnej dobe písať temné riadky . [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15967x
Priemerná čítanosť článkov: 2281x

Kategórie